Semoga aku mampu menjaga keluarga aku dari api neraka...AMIN!!

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلائِكَةٌ غِلاظٌ شِدَادٌ لا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ (٦)

6. Wahai orang-orang Yang beriman! peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka Yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala); neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat Yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah Dalam Segala Yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan Segala Yang diperintahkan. (At-Tahrim)

Undilah

Tuesday, June 10, 2008

Sokong PTPTN ubah kiraan caj 3%

Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) menyokong Majlis Fatwa Kebangsaan meminta Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mengubah kaedah pengiraan caj tiga peratus yang dikenakan kepada para pelajar selama ini. "Langkah ini sangat tepat dan langkah segera perlu diambil oleh PTPTN untuk menghilangkan keresahan dan kegelisahan di peringkat mahasiswa yang selama ini berada didalam keadaan kegusaran samada caj yang dikenakan itu berlandaskan syariat atau tidak," kata timbalan presidennya Firdaus Khairi.Beliau bekata gesaan majlis fatwa itu wajar menjadi panduan kepada semua pihak apabila berurusan dengan permasalahan muamalat Islam. "Langkah merujuk ini bukan sahaja hanya pada permasalahan kewangan sahaja. "Langkah merujuk ini (majlis fatwa) perlu diperluaskan oleh segenap aspek termasuklah undang-undang, sistem pendidikan dan pembangunan," katanya, mengulas keputusan majlis fatwa baru-baru ini agar PTPTN mengubah kiraan caj. Majlis itu, melalui kenyataan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), dilaporkan telah menemui tabung pendidikan itu dan menerangkan garis panduan mengenakan caj itu sesuai dengan kehendak agama.Pada 2002, majlis itu berfatwa bahawa PTPTN boleh mengenakan caj perkhidmatan dengan syarat kos itu sebenar. Sebelum ini, Kementerian Pengajian Tinggi pernah meminta nasihat majlis fatwa untuk menentukan sama ada caj tersebut termasuk kategori riba atau tidak.Firdaus berkata PKPIM amat prihatin dengan permasalahan ini dan telah lama memperjuangkannya.

No comments:

JUDI HARAM

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأَنصَابُ وَالأَزْلاَمُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
Hai orang-orang yang beriman, sesungguhnya (meminum) arak, berjudi, (berkorban untuk) berhala, mengundi nasib dengan panah, adalah perbuatan keji termasuk perbuatan Syaitan. Maka jauhilah perbuatan-perbuatan itu agar kamu mendapat keberuntungan. (Al-Maidah : 90)

listen2quran

Listen to Quran

القرءان

Search in the Quran
Search in the Quran:
in
Download Islamic Softwares FREE | Free Code/td>
Powered by www.SearchTruth.com

scribd